Scala

Scala är ett alternativt språk för Java Virtual Machine som kombinerar objektorientering med funktionell programmering. Idéerna från funktionell programmering kan ge dig kod som skalar bättre, mer tydligt uttrycker sin avsikt, är lättare att testa och underhålla samt innehåller färre fel. Samtidigt ger objektorienteringen dig verktyg att lösa problem så som du gör i Java då det passar problemet bättre.

Språket kompileras till bytekod som paketeras och körs precis som vanlig Java-kod på den virtuella maskinen och drar alltså nytta av samma automatiska minneshantering och adaptiva prestandaförbättringar som Java. Befintlig Java-kod och bibliotek kan sömlöst användas från din Scala-kod men det är också möjligt att skriva Scala-moduler som går att använda från Java-kod.

I din byggmiljö integrerar du enkelt Scala genom ett maven-plugin som automatiskt hämtar hem det som behövs för att kompilera koden, den enskilde utvecklaren behöver alltså inte installera något alls. Stöd finns även för att bygga med Ant, Gradle samt Scalas eget byggverktyg SBT.

Alla de tre stora utvecklingsmiljöerna (Eclipse, IDEA och NetBeans) har plugin som ger stöd för att programmera Scala på samma sätt som du som utvecklare idag programmerar Java.

Scala används av stora företag som LinkedIn, Twitter, The Guardian, Xerox och Sony. Ofta för de möjligheter att skriva system som skalar både upp (att använda alla kärnor i en server) och ut (att användas på flera parallella servrar för att hantera tung last).

Scala backas av företaget Typesafe samt EFPL som är ett Schweiziskt forsknings och utbildningscenter. Scalas ”pappa” Martin Odersky var bland annat med och utformade det stöd för generics som vi idag har i Java. Mejsla är certifierad Scala konsultpartner med Typesafe.

Språkets hemsida:
www.scala-lang.org

Gratisversioner av två av de många böcker som finns för den som vill lära sig mer om Scala:
http://typesafe.com/resources/free-books

Bloggar etiketter: ,