Mejslas logga

Inbjudan till Step Up 2017‑01‑19

Konceptet Step Up

I Mejslas kompetens­utvecklings­program ingår konceptet Step Up. Det handlar om att vi var tredje torsdag lägger en förmiddag på att sprida kompetens. Ofta har vi, som denna gång, möjlighet att bjuda in ett begränsat antal gäster.

Tankar kring funktionell programmering

Låt oss fundera kring vad kod­design i funktionell programmering innebär, vilka fördelar som finns och varför vi inte programmerar mer funktionellt i industrin och i vår utbildning. Teori kommer att varvas med ett praktiskt exempel.

För att förstå vad ett annat paradigm innebär måste vi skaffa oss erfarenheter. Därför gör vi en djup­dykning i en simulator till Blizzard­spelet Hearthstone som Tomas och en kollega har utfört i Clojure och ClojureScript.

Tomas Ekholm
Tomas Ekholm
Logga för Clojure

Tomas är docent i matematik och jobbar halvtid på KTH med bland annat undervisning i matematik och funktionell programmering. Utöver detta arbetar han halvtid på EVRY AB där han mest finns i “single page app”-världen. Tomas stora intresse handlar om att minimera komplexitet i krav, kod och test.

Förberedelser

Det är trevligt om ni får igång en REPL och Clojure i någon IDE. Cursive fungerar utmärkt till IntelliJ. Skapa några data­strukturer som mappar, listor och vektorer. Uppdatera dem med operationerna assoc (associera ny nyckel med nytt värde), update (uppdaterar existerande nyckel med en funktion av det gamla värdet), conj (adderar ett nytt värde till listor och vektorer). Observera att dessa operationer är ”pure functions” så de returnerar det upp­daterade värdet. Slå upp ”persistent data structures” om ni inte redan har koll på vad det är. Det finns många bra videor att se som förberedelser. Här är en ganska kort (en halvtimme) som tar upp bra saker.

Tider

Torsdagen 2017‑01‑19

Frukost serveras kl. 8.00-8.45
Step Up kl. 9.00-12.00
Lunch klockan 12

Frukost och lunch tackar man ja eller nej till i samband med anmälan.

Plats

Vi håller till på Mejslas kontor på Sveavägen 76 nära T-bana Rådmansgatan i Stockholm.

Pris: Gratis

Det kostar ingenting att komma på vår Step Up. Mejsla bjuder på både presentation och mat.

Anmälan

(Det går inte längre att anmäla sig till denna aktivitet.)

Kontaktperson: Karl Dickson


Känner du någon mer som skulle vara intresserad av kompetens­utveckling tillsammans med oss på Mejsla? Tipsa då om vår kompetenssida.