Mejslas logga

Inbjudan till vässardag 2023‑11‑09

Om Mejslas vässardagar

I Mejslas kompetens­utvecklings­program ingår våra vässardagar. Det handlar om att vi var tredje torsdag lägger en förmiddag på att sprida kompetens.
Ofta har vi, som denna gång, möjlighet att bjuda in gäster.

CTF • Hemsida anno 2023

Agenda

CTF - Lär dig om sårbarheter

Capture the Flag (CTF) är en utmaning där del­tagarna försöker hitta text­meddelanden ("flaggor") som är gömda i program eller webb­sidor som av­siktligt för­setts med sår­barheter. Deltagarna ska utnyttja sår­bar­heterna för att komma åt skyddade data (flaggorna) och under resans gång lära sig mer om hot och sår­bar­heter samt om olika verktyg och tekniker relaterade till säkerhet.

Flagga med texten CTF

Dagens session blir mestadels inter­aktiv när vi till­sammans löser några olika typer av CTF-utmaningar.

Peter har arbetat med utveckling sedan slutet av åttio­talet. Ett par utflykter till teknisk projekt­ledning och chefs­roller har alla slutat med att han återvänt till att producera kod i någon form.

Peter Franzén
Peter Franzén

Sedan 2003 driver han enmans­konsultbolaget Kanonkod där han mesta­dels jobbar med transaktions­intensiva system i bank- och finans­världen. Peters intresse för problem­lösning i olika former kombinerat med en över­tygelse om att alla system är osäkra har lett fram till att han emellanåt kan spendera orimligt mycket tid på CTF-utmaningar.

Hur man bygger en egen hemsida, anno 2023

"Hur bygger man som erfaren utvecklare sin egen hemsida?"

Gustaf Cele
Gustaf Cele

Det är en enkel fråga som man skulle kunna tro har ett enkelt svar med tanke på att både HTML och HTTP har funnits i över 30 år, men frontend­utveckling är ett i allra högsta grad rörligt mål.

Vi kommer att titta på Vite, Gatsby och Next.js.

Logga för Vite Logga för Gatsby Logga för Next.js

Det är tre olika ramverk för tre olika användnings­fall, och vi kommer fram till att svaret på den enkla frågan som så ofta är att "det beror på".

Förkunskaper

En översiktlig förståelse av JavaScript, Python och vanliga nätverks­protokoll som HTTP och FTP gör att man enklare hänger med i jakten på flaggorna.

En viss förståelse av React, JavaScript och frontend­utveckling i stort under­lättar för den som vill förstå hur man bygger en hemsida.

Tider

Torsdagen 2023‑11‑09

Frukost serveras kl. 8.00 - 8.45
Vässardag kl. 9.00 - 12.00
Lunch kl. 12

Frukost och lunch tackar man ja eller nej till i samband med anmälan.

Plats

Vi håller till på Mejslas kontor på Sveavägen 76 nära T-bana Rådmansgatan i Stockholm.

Pris: Gratis

Det kostar ingenting att komma på vår vässardag. Mejsla bjuder på både presentationer och mat.

Anmälan

(Det går inte längre att anmäla sig till denna aktivitet.)

Kontaktperson: Karl Dickson


Känner du någon mer som skulle vara intresserad av kompetens­utveckling tillsammans med oss på Mejsla? Tipsa då om vår kompetenssida.