Mejslas logga

Studiecirkel: Go för erfarna utvecklare

Programmeringsspråket Go har fortsatt att öka i popularitet och har under 2024 nått en sjunde-plats på TIOBEs index som är en indikator över olika programspråks popularitet.

Logga för Go

Ett viktigt fokusområde för Go är hög prestanda vid exekvering. Tillsammans med några andra relativt nya språk som Rust och Zig bidrar Go till konkurrensen med C som är det klassiska språket för systemprogrammering.

Vid sidan om sitt fokus på prestanda har Go ett antal andra intressanta egenskaper som gör att det lämpar sig väl som ämne för en studiecirkel där vi kan diskutera för- och nackdelar med olika lösningar. Är det bra med minimalism? Och strukturell typning? Är det ett bra val att ha en GC? Objektorientering utan arv? Returkoder istället för undantagshantering? Goroutines och kanaler? För att ta några exempel.

Upplägg

Studiecirkeln utgår från boken:
100 Go Mistakes and How to Avoid Them
Författare: Teiva Harsanyi

Omslag till boken 100 Go Mistakes and How to Avoid Them

Vi kommer att träffas fem gånger under våren 2025 och vi läser och experimenterar inför varje mötes­tillfälle. För att vi ska kunna få givande diskussioner under våra cirkel­träffar bör alla ha med sig frågor, tankar och insikter till mötena. Vi hjälps även åt genom att mellan träffarna kommunicera via en Google-grupp där man kan ställa och svara på frågor, tipsa om artiklar på webben etc.

Målgrupp

Cirkeln riktar sig i första hand till erfarna utvecklare som är nyfikna på Go och som tycker om att reflektera över olika programspråks egenskaper. Vi räknar med att alla deltagare redan kan mer än ett annat programmeringsspråk.

Förberedelser

Notera att det är fler förberedelser än i de flesta av våra tidigare studiecirklar.

Tid och datum

Vi träffas klockan 17.30 – 19.30 följande fem onsdags­kvällar under våren 2025:
12 mars, 26 mars, 9 april, 23 april och 7 maj.

Plats

Vi håller till på Mejslas kontor på Sveavägen 76 nära T-bana Rådmansgatan i Stockholm.

Mat

För att vi ska kunna hålla energin uppe på våra möten kommer Mejsla att bjuda på något att äta.

Gratis

Mejsla bjuder på arrangemanget inklusive mat. Deltagarna bidrar med ett eget exemplar av boken, sitt engagemang och sina erfarenheter.

Cirkelledare

Gustaf Cele, Petter Envall och Karl Dickson kommer att hjälpas åt med att leda och moderera cirkel­träffarna. Vi kommer dessutom att få hjälp av Johan Kjölhede som har arbetat med Go.

Det hänger på deltagarna

Att tacka ja till vår inbjudan innebär att man avser att aktivt vara med i cirkeln, förbereda sig inför första gången, läsa boken och labba under cirkelns gång, komma i tid och närvara på flertalet av cirkel­träffarna. Det handlar om att läsa och ta till sig cirka 40 sidor per vecka i snitt. Alla bör också hjälpas åt med att ta reda på svar på uppkomna frågor. Att det ska bli en lyckad cirkel hänger först och främst på deltagarna.

Anmälan

Anmäl dig till studiecirkeln via vårt anmälningsformulär. Du är också välkommen att mejla frågor till kompetens@mejsla.se om det är något som du undrar över.

Notera att vi bara har plats för 20 deltagare och att det är först till kvarn som gäller.

Kontaktperson: Karl Dickson


Känner du någon mer som skulle vara intresserad av kompetens­utveckling tillsammans med oss på Mejsla? Tipsa då om vår kompetenssida.